4 Mayıs 2010 Salı

Zeytinli Çörek

  Sabah gözümü açtığımda canım bu zeytinli çörekten çekti. Keşke dün yapmış olsaydım, şimdi yanına sıcacık bir çay demleyip yerdim diye hayıflandım.Aslında bugün için asıl planım, güzel havadan faydalanıp fotoğraf çekmeye çıkmaktı ama bu planımı çörek yapmak uğruna yarına ertelemeye karar verdim..

 Zeytinli çöreğin yapımı oldukça basit ve zahmetsiz, tadı da nefis oluyor. Kocaman kabarıp , çatlayınca değmeyin keyfime, çocuklar gibi mutlu oluyorum. Tarifi nereden edindim hatırlamıyorum, bir zamanlar artık üzerinde yemek lekeleri olan bir kağıt parçasına yazılı bir şekilde defterimin arasında idi ama artık o da kaybolmuş, allahtan sık yaptığım çörek olduğu için unutmuyorum. Neyse lafı bu sefer kısa tutup hemen konuya girelim.

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış siyah zeytin
  • 3 su bardağı un ( 420 gr)
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı nane
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1/4 su bardağı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu ya da karbonat

Yapılışı :

Fırın kabınızı sıvı yağ ile yağlayın ( ben 24cm x15cm bir kap kullandım)

Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ikiye bölün.

Unu, kabartma tozu( ya da karbonat) ile birlikte genişçe bir kabın içine eleyin, içine zeytinleri, yoğurdu, zeytinyağını, eritilmiş tereyağını, nane , tuz ve yumurtaları( 1 yumurta sarısını kenara ayırın) ekleyerek bir karışım haline getirin.

Elde ettiğiniz hamuru, üzerini nemli bir bezle örterek yarım saat boyunca dinlendirin.

Fırını 160 derecede ısıtın.

Hamuru önceden yağlamış olduğunuz kaba dökerek , üzerine kenara ayırdığınız yumrta sarısını sürün ve fırına verin.

Üzeri altın rengini alıp çatladıktan sonra( yaklaşık 40 dakika sonra) kürdan testini yapmaya başlayın.

Afiyet olsun!

0 yorum:

Yorum Gönder