13 Mayıs 2010 Perşembe

Çilek Reçeli




Menemen yapmak için pazardan dometes , maydanoz almaya koştuğumda yan tezgahtan da birkaç meyve aldığımdan bahsetmiştim, işte onlardan biri de en sevdiklerimden olan çilek...Büyük olanları yemek için ayırdım, minik minik olanlar ile de reçel yaptım, eşime sürpriz...

 Reçel yapımı aslında oldukça kolay ancak kıvamı tutturabilmek önemli, bir de meyvelerin ezilmeden , tane tane olması  gerekiyor. İstanbul'a henüz Bursa çileği gelmemiş, Haziran başından itibaren pazarlarda bulabilecekmişiz.Bu kavanoz bittiğinde bir tane de Bursa çileği ile hazırlayacağım, bildiğim kadarı ile bir de Karadeniz Ereğli'sinin çileği meşhur, rastlarsanız kaçırmayın.

Malzemeler :
  • 1 kg. çilek (bulabildiğinizin en küçük taneli olanlarından)
  • 1.2 kg. şeker
  • 1/2 limonun suyu
  • 1 adet porselen tabak
Yapılışı

Önce porselen tabağınızı buzdolabının buzluğunda beklemeye alın.

Çileklerin yeşil kabuk ve saplarını ayıklayıp, bol su ile iyice yıkayın.

Suyunu süzdüğünüz çilekleri bir kabın içine, bir sıra çilek bir sıra şeker olacak şekilde üstüste istifleyin.

1 gün boyunca , çilekler kendi sularını salıp içinde yüzmeye başlayıncaya kadar oda sıcaklığında, direkt güneş ışığı almayacak biçimde bekletin. ( 1 gün içinde şekerler yokolup, tüm çilekler su içinde yüzmezse süreyi uzatabilirsiniz ya da daha önce tamamen sulanmışsa daha önce pişirmeye başlayabilirsiniz)

Çilekleri ayırıp su ve şeker karışımını kısık ateşte pişirmeye başlayın. Bu süreçte oluşan köpükleri süzgeç kaşığınız ile temizleyin ( çilekleri de tencereye ilave ettikten sonra zor köpükleri temizlemek zor oluyor)

Karışım kıvamlı bir hale gelince(30 dak./45 dak. arasında), tabağınızı buzluktan çıkarıp bir damla reçel damlatın, tabağı eğdiğinizde akmıyorsa kıvamı olmuş demektir.

Çilekleri kaynayan karışımın içine atın, yarım limonun suyunu ekleyin ve karıştırmadan 10 dakika kaynatın.

Altını söndürüp soğumaya bırakın.

0 yorum:

Yorum Gönder