13 Mayıs 2010 Perşembe

Otlu Menemen ve Mısır Ekmeği


Siz bu satırları okurken, ben çoktan fotoğrafta görmüş olduğunuz menemenimi ve mısır ekmeğimi mideme indirmiş, keyifli bir şekilde türk kahvemi yudumluyor olacağım...Hatta hemen arkasından çok yakında tarifini paylaşacağım , şu an mutfağıma nefis kokular salan kurabiyeleri fırına vermiş olabilirim...Neden olmasın?

 Hikaye şöyle başladı : Dün gece uyumakla uyumamak arasında , yeni aldığım kitabın sayfalarını karıştırırken birden aklıma menemen düştü, nasıl canım çekti anlatamam.Geç olmasa yapıp yiyebilirdim ancak o saatten sonra yediğim herşeyin kaloriye dönüşeceğini bildiğimden kendimi zaptettim. Sabah doğruca , her Çarşamba mahallemize kurulan pazara koştum, gözüm o kadar dönmüştü ki, sadece domates, biber ve maydanoz aldım bir de hemen yan tezgahtan biraz meyve...Daha fazla vakit kaybedemezdim...

 Mısır ekmeği fikri sonradan geldi aklıma, menemenin yanında güzel gideceğini düşündüm, öyle de oldu. Yapımı çok kolay ve zahmetsiz olduğundan 10 dakika içinde ekmeğim de fırındaki yerini almıştı.. Mısır ekmeği , çok sert ve insanın boğazına takılan cinsten değil, birazHaftasonu,bu ikiliyi bir de çok sevdiğim diğer bir ikili ile birlikte öğlen yemeğinde servis edeceğim..Beyaz peynir ve karpuz..Şimdiden canım çekti...

Menemen
Malzemeler ( 2 Kişilik)
  • 4-5 adet orta büyüklükte domates
  • 3 yumurta
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3-4 adet sivribiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • fesleğen, nane, maydanoz
  • 1 diş sarmısak
Yapılışı:

Öncelikle bir kabın içine domateslerin kabuğunu soyup, küp küp doğrayın.

İnce doğradığınız biberleri ve sarmısağı 5 dakika boyunca yağda kavurun.

Dometesleri kavurduğunuz biberlerin içine atıp iyice ezilene ve kadar pişirin. (suyunu iyice çekip kupkuru olmasın biraz sulu bırakın)

Başka bir kapta daha önce çırptığınız yumurtaları karışıma ekleyip karıştırın, tuz ve biberleri ekleyin.

Yumurta dilediğinizce piştiğinde, altını kapatıp  üzerine doğradığınız maydanoz, nane ve fesleğeni serpiştirin.


Mısır Ekmeği

Malzemeler
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 1 su bardağı beyaz un
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 150 gr. beyaz peynir
  • 1 tutam dereotu

Yapılışı

Fırını 180 derecede ısıtın

Fırın kabınızı yağlayın ya da pişirme kağıdı kaplayın. Ben  24cmx15cm bir kalıp kullandım.

Unları ve kabartma tozunu eleyip bir kenarda bekleyin.


Yumurta, süt, yağ ve rendelediğiniz beyaz peyniri mikserle 10 dakika çırpın.

Unlu karışımı ve ince kıydığınız dereotunu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın.

Fırında 40 dakika pişirin, kabarıp altın rengini aldığında fırından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakabilirsiniz.

*Pişme süresi fırına göre değişebilir, 30 dakikadan itibaren kürdan testini yapmaya başlayın.

0 yorum:

Yorum Gönder