25 Mayıs 2010 Salı

Pesto


Marketten sos almayı sevmiyorum,üstelik sosu bolca kullanmayı da sevmediğim için genelde birazını kullanıyorum ve kalanı, kavanoz açıldığı için birkaç günde bozuluyor: Pesto sos en sevdiklerimden, hem rengi, hem fesleğenin verdiği koku, hem de zeytinyağı inanılmaz iştah kabartan cinsten.

Pesto , birçoğunuzun bildiği gibi İtalyan mutfağına ait bir sos. Kelime olarak ise "ezilmiş/dövülmüş" anlamına geliyor, çünkü bu sos mermer havanda dövülerek hazırlanıyor. Birkaç kullanımlık yapılacak ise rondo ya da mutfak robotunu kullanabilirsiniz. Ben bu seferlik 2-2,5 su bardağı kadarlık hazırladım, birazını kullanıp kalanını ufak miktarlara ayırıp hava almayacak şekilde buzluğa kaldırdım,siz de 6 aya kadar bu şekilde saklayabilirsiniz.

 Normalde sosun özelliği pişirilmemesi, tüm malzemelerin çiğ olması ancak ben çam fıstığı ve az miktarda kullandığım cevizi önce yağsız tavada kavurdum, çok da güzel oldu, ancak tarifin orjinaline sadık kalmak isteyenler, çam fıstığı ve cevizi kavurmasınlar.

 Pesto sosun kullanım alanı geniş, doğruyu söylemek gerekirse ben kızarmış ekmeğin üzerine bile sürüp yerim.Tostunuza, sandviçlerinize, salatalara, makarnalara,pizzaya ekleyip afiyet ile yiyebilirsiniz. Hatta ben bazı çorbalara bile ekliyorum.Mesela pesto soslu tarhana ve kabak çorbası nefis oluyor.

Malzemeler:

200 gr fesleğen(ayıklanmış) - 3 orta boy demet halinde
50 gr. çam fıstığı
50 gr. ceviz içi
150 gr. parmesan
5 diş sarmısak(orta büyüklükte)
1 çay kaşığı tuz
1 + 1/4 su bardağı zeytinyağı

Yapılışı
  • Fesleğenleri ayıklayıp, iyice yıkadıktan sonra kurumaya bırakın.
  • Çam fıstığı ve cevizi teflon bir tavada 10 dakika kavurun ya da 180 derecelik fırında 1-2 dakika bekletin.
  • Sarmısakları ince ince kestikten sonra fesleğen yaprakları ve tuz ile birlikte mermer bir havanda ezin.
  • Macun kıvamına gelen karışıma önce zeytinyağını sonra parmesan ve çam fıstığı ve cevizi ekleyip iyice karıştırın.
** Önemli not I: Eğer havan yerine rondo kullanacaksanız malzemeleri yine yukarıdaki sıra ile rondo/mutfak robotuna ekleyip karıştırın. Yani önce sarmısak ve tuz, sonra fesleğen yaprakları,daha sonra zeytinyağı, parmesan ve fıstık&ceviz.

** Önemli not II : Saklama kavanozunun içinde, sosunuzun üzerini ince bir şekilde kaplayacak kadar zeytinyağı olmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder