11 Mayıs 2010 Salı

Le Glorieux

Efendim ismine bakıp Fransızca bildiğimi düşünmeyin, orjinaline sadık kalmak adına böyle bir başlık koydum. Hem böyle daha havalı oldu sanki...

Yine çok spontane bir şekilde bütün günümü mutfakta geçirdim, hem de bu güzel havada...Yanlış anlamayın, pastayı yapmak tüm günümü aldığı için değil, mutfakta vakit geçirmeyi seviyorum. Hani tatile çıkıldığında herkes yatağını özler ya, ben mutfağımı özlüyorum..Evimde olsam, mutfak masında oturup kitap okusam, bir yandan çay demlesem diye dertlenmeye başlıyorum bir kaç gün sonra...

Bugün, dediğim gibi spontane geliştiği için öyle uzun zamandır planladığım bir tarifi uygulamadım. Yaklaşan yaz mevsimini de düşünerek, hafif ama yoğun bir pasta yapmak istedim. Tarif,  Julia Child ve Simone Beck'in "Mastering the Art of French Cooking Vol. 2" yemek kitabından adapte edilmiştir.Tabiki ben her zamanki gibi bazı değişiklikler yaptım kendi ağız tadıma göre, umarım sizlerin de hoşuna gider.

Bu pastanın kekinde enteresan olan şey un ya da kabartma tozu kullanılmaması, un yerine mısır nişastası kullanıyor olacağız.Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, önce nişastayı sonrasında da çikolata&tereyağını, yumurtalı karışıma hızlı ve dikkatli bir şekilde eklemek. Keki , çok kabaran türden değil, fırından çıktığında üzeri çatlamış ve pürüzlü olacaktır, endişe etmeyin tadı harika ve çok hafif.

Malzemeler: 

Kek için :
  •  4 büyük yumurta (Tarifin orjinalinde 5 adet )
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı vanilya özü
  • 23 cm.lik kek kalıbı
Krema için :


  • 300 gr. semisweet(% 56 kakao içeren) çikolata
  • 70 gr. bitter çikolata
  • 1 su bardağı (16 çorba kaşığı ) tereyağı - oda sıcaklığında
  • 1/2 su bardağı portakal likörü ( yoksa portakal suyu kullanabilirsiniz)
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • Spatula

Yapılışı :

*  Fırını 180 derecede ısıtın

*  150 gr. semisweet, 56 gr. bitter çikolatayı bir bıçak yardımı ile ince kestikten sonra, 1/4 su bardağı(4 çorba kaşığı) likör/portakal suyu ve portakal rendesi ile karıştırıp, sıcak su dolu bir kabın üzerine oturttuğunuz başka bir kabın içinde eritmeye başlayın. Portakalı daha önceden başka bir kaba değil, direkt karışımın içine rendeleyin ki, aroması kaybolmasın.

* Tüm çikolata eriyip pürüzsüz bir hale gelinceye kadar karıştırın, sonrasında karışıma 1 su bardağı tereyağını ekleyin.

* Tereyeğı ve çikolata homojen bir halde geldiğinde karıştırmayı bıkabilirsiniz.Eğer karışım çok sıvı oldu ise, buz dolu su kabı içinde çırparak yoğun bir mayonez kıvamını yakalayabilirsiniz.

* Krema istenilen kıvama geldiğinde bir kenara ayırın ve kek kalıbınızı ufak bir miktar margarin/tereyağı ile yağlayın.

* Yumurta ve şekeri önce düşük devirde 2 dakika, sonra yüksek devirde 15 dakika boyunca çırpın ve içine vanilya özünü ekleyin. Mikseri kapatın.

* Daha önceden elemiş olduğunuz mısır nişastasını azar azar, karışıma ekleyin ve tahta kaşıkla 15- 20 saniye karıştırın.Burada, yumurtalı karışımın sönmemesi için hızlı ve dikkatli olmanız önemli.

* En başta hazırlamış olduğunuz çikolata- tereyağı karışımını hafifletmek için, yumurtalı karışımın bir kısmını içine döküp hafifçe karıştırın.

* Sonrasında oluşan karışımın bir parçasını alıp, yumurtalı karışıma ekleyin. ( Bunu bir terbiye işlemi olarak düşünebilirsiniz, önce çikolatalıdan yumurtalı karışıma, sonrasında tam tersi).

* Son yaptığınız işlemi bir kaç kez tekrar ederek, tüm çikolatalı karışımı yumrtalı olana ekleyin ve kek kalıbınıza dökün. Dolu kek kalıbını 1-2 kez tezgaha vurarak olası hava kabarcıklarını yokederek fırına koyun.

 25-30 dakika içinde kekiniz pişmiş olacak, daha önceden belirttiğim gibi fırından çıktığında "Ben nerede yanlış yaptım?" diye düşünebilirsiniz ancak gördüğünüz manzara normaldir, kekin üzeri çatlayacak hatta kabuk kabuk olacaktır. Bu aşamada 2 opsiyon var ya bir bıçak yardımı ile kekin üst yüzeyini düzleştirecek ya da benim gibi ters yüz edeceksiniz. Kekiniz oda sıcaklığında soğurken bir yandan kremayı hazırlamakta fayda var :

* 85 gr. semisweet , 14 gr. bitter çikolata, 3 yemek kaşığı portakal likörü/suyu daha önce yaptığımız usulde eritip, 5 yemek kaşığı tereyağı ekliyoruz ve mayonez kıvamını yakalayıncaya dek karıştırıyoruz.

* Kek oda sıcaklığına geldiğinde bir spatula yardımı ile krema ile kaplıyoruz, ben hoş bir tat versin ve göze daha hoş görünsün diye incecik kestiğim portakal kabuklarını şeker ile ovdum ve üzerine serpiştirdim.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

budur

Unknown dedi ki...

arkadaslar siddetle tavsiye ederim. ben bizzat denedim. hatta buradaki tum tarifleri bir kac kez yiyerek denedim. superdi. Hepsi emek ve sevgi ile hazirlandi.
Dikkatle okuyun, keyfile pisirin ve afiyetle yiyin :)

Yorum Gönder