Yaz, kış akşam yemeklerinde çorba yapılırdı bizim evimizde. Bende de çocukluktan kalmış olsa gerek, çeşit çeşit yemek de yapmış olsam, bu sefer çorba olarak ne yapsam diye düşünüyorum. Bu çorbayı çok seviyorum, nitekim epey bir süre internette bakındım, tanıdıklara sordum, bir sürü farklı tarif denedim olmadı, olmadı..Ya birşeyler eksik, ya fazla, bir türlü istediğim lezzeti alamadım. Onu çıkar bunu ekle derken vereceğim tarife ulaştım. Belki aranızda benim gibi bu çorbanın tarifini arayıp bulamamış olan vardır diye hemen paylaşmak istedim.Hiç düşünmeden yapın, beğeneceğinize eminim.
Malzemeler (6 Kişilik)
- 1/2 su bardağı(100gr.) kırmızı mercimek
- 1 yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı iri taneli bulgur
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kurusoğan
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 2 diş sarmısak
- 1/2 limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı pul kırmızıbiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 5 su bardağı su
- 1 su bardağı et/tavuk suyu
- 1/2 çorba kaşığı domates, 1/2 çorba kaşığı biber salçası
Bir tencerede yıkadığınız kırmızı mercimekleri 10 dakika kaynatın.(su kaynadıktan sonra 10 dakika boyunca ateşte olması gerekiyor)
Orta büyüklükteki başka bir tencere ya da düdüklü tencereye ince küçük küpler şeklinde kıydığınız soğanı ve sarmısağı, zeytinyağını, kaynattığınız mercimekleri, yıkadığınız pirinç ve bulguru, domates ve biber salçasını ekleyip tahta bir kaşık ile orta ateşte 5 dakika kavurun.
Tencereye, su, et/tavuk suyu, nane, tuz, karabiber, limon suyunu da ekleyip pişmeye bırakın.
Normal tencerede 30 dakikada, düdüklü tencerede düdük çaldıktan sonra 15 dakika içinde çorbanız hazır.
Not: Dilerseniz çorbayı su yerine sadece et/tavuk suyu ile de yapabilirsiniz. Ben çorba /yemeklerde et/tavuk suyu kokusunu çok sevmiyorum bu nedenle belli bir ölçüde ilave ediyorum.
1 yorum:
Hımm, bu çorbayı çooook seviyorumm!!
Yorum Gönder